Written by 12:35 pm Tehnologie Views: 6

Echipamente protectia muncii: cum le alegem?

Echipamentele pentru protectia muncii au scopul de a proteja muncitorii impotriva pericolelor previzibile cand isi desfasoara activitatea. Ca si angajator, ai responsabilitatea sa le oferi acestora echipamentele potrivite pentru a fi protejati.

Nerespectarea reglementarilor cu privire la echipamentele pentru protectia muncii iti pot aduce amenzi sau poate fi un motiv pentru inchiderea afacerii. Insa din atatea optiuni, cum alegi echipamentele potrivite? In articolul de astazi iti voi arata ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona echipamente pentru protectia muncii si cum sa faci alegerea corecta.

Incepe cu o evaluare a activitatii din compania ta!

Acesta este cel mai important pas. Nu poti alege echipamente potrivite daca nu stii caror pericole se adreseaza. Fiecare activitate a angajatilor este supusa anumitor riscuri. Pe langa instruirea prin care trebuie sa treaca fiecare angajat, in functie de actiunea pe care trebuie sa o duca la bun final trebuie sa poarte si un echipament adecvat astfel incat pericolele de accidentare sa fie reduse la minimum.

Astfel, pericolele sunt impartite in 6 categorii: biologice, chimice, ergonomice, fizice, psihosociale si legate de siguranta.

  • Pericole biologice: bacterii, virusi, ciuperci, insecte etc. Pot aparea din cauza contactului cu fluide contaminate
  • Pericole chimice: vapori sau fum care pot cauza probleme respiratorii. Acestea au nevoie de o evaluare amanuntita, deoarece gradul pericolului depinde de proprietatile fizice si chimice ale substantelor.
  • Pericole ergonomice: tastaturi pozitionate impropriu care pot duce la sindromul de tunel carpian, papuci incomozi care duc la schimbarea mersului etc. Miscarile repetate cu posturi gresite pot duce la o serie de probleme. Acest tip de pericole nu se observa imediat precum celelalte, insa in timp muncitorul va simti efectele.
  • Pericole fizice: lipsa auzului datorita muncii intr-un loc cu echipament prea zgomotos. Fie ca e vorba de sunet, vibratii, caderi de la inaltimi sau radiatii, pericolele fizice sunt unele dintre cele mai daunatoare.
  • Pericole legate de siguranta: sisteme de protectie insuficiente al utilajelor, defectiuni ale echipamentelor etc.
  • Pericole psihosociale: violenta, stres, abuz emotional etc. Acestea duc, in timp, la probleme precum depresie, lipsa energiei, incapacitatea de concentrare sau chiar si la anumite boli.

In functie de pericolele identificare in urma evaluarii vei alege echipamentele pentru protectia muncii. Spre exemplu, cei care lucreaza la drumuri au nevoie de veste reflectorizante. In schimb, chimistii au nevoie de manusi, halate si ochelari de protectie.

Insa pericolele previzibile nu sunt singurul criteriu de alegere al echipamentelor potrivite. Sunt si alte criterii despre care trebuie sa va interesati inainte de a face o achizitie a unor echipamente complete de protectia muncii.

Ce mai trebuie sa iei in considerare pentru alegerea echipamentelor pentru protectia muncii?

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca echipamentele sunt potrivite pentru fiecare muncitor in parte. Nu exista o marime universala si cu siguranta nu vrei sa cauzezi probleme ergonomice pentru ca vestele sunt prea mici. Desi e necesar sa iei anumite masuratori, tot tu esti cel care beneficiaza. Un muncitor ranit nu doar ca nu poate fi productiv, dar poate aduce probleme legale de care vrei sa te feresti.

Greutatea este inca un aspect ce trebuie luat in vedere. Muncitorii trebuie sa fie capabili sa se miste confortabil si cu usurinta cand poata echipamentele pentru protectia muncii. Echipamentele grele o sa creasca gradul de oboseala, ceea ce afecteaza negativ productivitatea la locul de munca.

Desi echipamentele usoare sunt cele pentru care trebuie sa optezi, asigura-te ca sunt rezistente. Echipamentele de calitate o sa iti ofere acest echilbru intre greutate si rezistenta pentru ca muncitorii sa aiba conditii optime.

In principiu, echipamentele pentru protectia muncii trebuie sa fie confortabile. Daca muncitorii isi desfasoara activitatea inauntru, asigura-te ca echipamentele pastreaza un grad de racoare.

Dupa ce alegi echipamentele, este foarte important sa le oferi muncitorilor un training pentru a intelege cum functioneaza. De asemenea, tot in training trebuie sa ii inveti cum sa protejeze si sa mentina echipamentele. Acestia trebuie sa te anunte cu privire la orice dauna asupra echipamentului, iar tu ai datoria de a-l schimba fara niciun cost.

Insa nu te baza doar pe ceea ce spun muncitorii. Evaluarile periodice ale echipamentelor si ale abilitatii muncitorilor de a-l folosi este necesar. Astfel, te asiguri ca totul este in regula si nu sunt sanse de accidentari.

Acum stii ce trebuie sa iei in considerare cand alegi echipamente pentru protectia muncii! Tine minte ca achizitionarea echipamentelor de calitate este atat interesul tau, cat si al muncitorilor. Deci, desi costurile pot fi mai mari, previ multe alte posibile probleme.

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Last modified: iulie 25, 2023

Close