Written by 2:02 pm Sport • One Comment Views: 30

Filippo Inzaghi: Un mare fotbalist

Filippo Inzaghi

În 9 august 1973 s-a născut, în orașul italian Piacenza, unul dintre cei mai mari jucători italieni de fotbal. Om, modest din fire, a urcat pe culmile fotbalului pe nesimțite, pe neștiute, fără să fie trâmbițat și comparat cu alți foști fotbaliști. De la Piacenza la Leffe, apoi Verona și din nou  Piacenza.

Se părea că va fi un nou jucător mediocru din fotbalul italian. Și-a încercat apoi șansa la  Parma dar a explodat și s-a catapultat în istoria fotbalului mondial la Atalanta și apoi la Juventus. Iar la Milano a devenit o legendă fotbalistică.

Adevărata mostră de valoare și talent, lăsat-o pe tapetul fotbalului la 23 de ani, când a înscris 24 de goluri în 33 de meciuri pentru Atalanta Bergamo. Devenind „capocannoniere”în Il Calcio a intrat în atenția marilor puteri din Italia. Iar echipă care l-a acontat a fost”Bătrâna doamnă”. 14,5 milioane de euro în 1996 însemnau enorm pentru, încă, un puști cum era „Superpippo”.

În 4 ani pentru „bianconeri” a jucat de 120 de ori marcând 57 de goluri în toate competițiile. Apoi în vara lui 2001, la 28 de ani a trecut la rivala lui Juve, AC Milan.  Pe”San Siro” din Milano avea să cunoască marea performanță și să între definitiv în praful istoriei fotbalului mondial. E de 10 ani la „rossoneri” unde a realizat performanțe uluitoare. Și încă mai joacă. Da! Încă mai joacă. Are 37 de ani și încă îl vedem pe terenul de fotbal. Și nu face doar figurație. Încă mai marchează goluri. Pe 3 noiembrie 2010 a înscris de două ori, din postura de rezervă, împotriva colosului Real Madrid, devenind, alături de Raul, cel mai bun marcator din cupele europene cu 54 de goluri marcate. A câștigat în prestigioasa sa carieră tot ce se putea câștiga cu excepția unui singur premiu, Gheata de aur. De 2 ori Champions League, o dată campion mondial, Supercupa Europei, Campionatul mondial al cluburilor au fost trofeele cucerite pe plan internațional. În Italia a câștigat de două ori „scudetto” și supercupa, o data cupa și titlul de golgheter.

De la „Pippo” la „Superpipo”, „Canibalul”, așa cum a fost alintat de fanii Milanului, a fost apreciat de marii oameni de fotbal din lume. Sir Alex Ferguson a declarat în urmă cu mulți ani: „That lad must have been born offside.” (Acest băiețaș trebuie să se fi născut în offside). Această ceracterizare a devenit peste ani un șablon pentru Pippo Inzaghi.

Filippo nu e genul de jucător ca Lionel Messi să iasă tot timpul în evidență, nu e Cristiano Ronaldo să vândă tricouri pentru formele fizice. El e un atacant pur sanrge, un om de careu care are un plasament exemplar și un simț al porții de mare prădător. Este un oportunist înnăscut, nu degeaba se spune că „a marcat cu fiecare parte a corpului”. Se ceartă de fiecare dată cu arbitrul, chiar dacă a fost sau nu în offside, are mereu aceeași față de copil nevinovat.

Cu constiutia să scheletică a stitu mereu să fie ca un killer adevărat, mereu la locul potrivit în momentul potrivit. Nu s-a plâns niciodată de faptul că are un salariu prea mic, nu s-a plâns de faptul că e rezervă ci și-a văzut de treaba lui, aceea de a marca goluri și de a face fericiți fanii din tribună. Iar aceștia l-au răsplătit cu varfi și îndesat. Zilele trecute s-a accidentat grav și se preconizează că va lipsi cel puțin 6 luni de pe gazon. Are deja 10 ani la AC Milan și o vârstă care îl obligă să se retragă. „Toți știm că va fi dificil, dar nu voi renunță. Voi face totul, credeți-mă, pentru a mă asigură că acesta nu este sfârșitul. Voi face asta ajutat de puterea și energia voastră”, a scris Inzaghi pe site-ul sau personal, mulțumindu-le și suporterilor pentru spijinul acordat: „Mulțumesc. Am fost impresionat de toți, de club, de antrenor, de coechipieri și de fani”. Sunt cuvintele unui om născut în offisde, unui adevărat gentleman unui mare jucător și nu în ultimul rând unui mare carcater: canibalul Fillipo Inzaghi.

Oficialii „rossoneri” au declarat că în vară vor sta la discuții cu Pippo pentru prelungirea contractului. Dacă va fi așa sau nu va dovedi doar timpul. Ceea ce este mai important și merită metionat este faptul că dacă va fi nevoit să se retragă o va face în plină glorie. Va ieși din fotbal pe ușă din față și se va așeza în muzeul legendelor fotbalului pe raftul cu „cei mai mari atacanți din istoria fotbalului”. Va deveni o legendă vie, un manuscris pe care și-l vor aminti cu plăcere toți microbiștii din lumea întreagă.

Visited 30 times, 1 visit(s) today

Last modified: iulie 25, 2023

Close