Written by 12:59 pm Sport Views: 13

Steaua și CFR Cluj în Cupele Europene

Steaua și CFR Cluj în Cupele Europene
Săptămâna aceasta a fost o săptămână importantă din punct de vedere european pentru fotbalul românesc. Campiona și vicecampioană României, CFR Cluj și Steaua, au intrat din nou în focul luptelor pentru „punctele europene”

Două echipe, două stări diferite

Prima care a intrat în scenă a fost campioana. CFR Cluj părea să aibă un meci al naibii de dificil în Germania, tocmai în fieful vicecampioanei Europei și celei mai titrate echipe de club din ” țara germană”, Bayern Munchen. Steaua în schimb avea, la prima vedere, un meci mult mai ușor în comapnia olandezilor de la Utrecht. Pentru CFR Cluj norocul era o armă importantă. Fără noroc nu ar fi avut nicio șansă pe Allianz Arena, chiar dacă bavarezilor le lipseau trei dintre cei mai importanți oameni: Ribery, Robben și Van Bommel. Însă norocul nu a fost de partea lor. CFR-ul a jucat de la egal la egal cu munchenezii, (bineînțeles la nivelul la care erau nemții în acel moment) însă nu a avut parte de noroc. Au ratat ocazii imense, au înscris de 4 ori ( de două ori în propria poartă) au fost peste Bayern în anumite momente, dar n-a fost să fie. N-a fost destul. După meci clujenii și-au exprimat frustrarea pentru rezultatul de pe Allianz Arena, dar nu mai puteau face nimic. O veche vorbă din literatură spune: „La omul sărac nici boii nu trag.”, iar această vorbă se potrivește de minune pentru meciul dintre CFR și Bayern.
Steaua este recunoscută pentru norocul pe care îl are în competițiile europene, indiferent dacă este vorba despre tragere la sorți sau meciuri. Șansa providențială a steliștilor nu i-a ocolit nici în meciul de Europa League. Steaua a făcut un meci modest” în țara lalelelor” și nu a reușit decât un egal, cu mare noroc, în compania celor de la Utrecht. Olandezii au controlat meciul de la un capăt la altul având posesia clar de partea lor. Meritul pentru egalul pe care Steaua l-a obținut se datorează în proprotie de 99% șansei. Olandezii au marcat un gol, pe care arbitrul l-a anulat pe motiv de offside, au ratat niște ocazii imense, au dominat net Steaua, dar norocul a fost de partea noastră.

Frustrare și dezamăgire la sfârșitul partidelor

Clujenii nu și-au putu reveni la sfârșitul meciului și nu putea explica nereușita din Germania. De la conducători la jucători, toți erau frustrați; că nu au reușit mai mult și că nu își puteau explica neșansa teribilă pe care au avut-o pe Allianz Arena.  E clar că nu vor mai prinde Bayern-ul într-o formă așa de slabă și în meciul retur, dar mai mult de atât nu se putea. Ghinionul a fost un factor mai puternic decât vedetele Bayernului care nu au reușit să facă mare lucru pe teren. Schweinsteger, Muller și Gomez, vedetele bavarezilor, au fost doar niște marionete ale sorții, în meciul din ligă. Ce nu au reușit ei, a reușit soarta sau mai bine zis Cadu și Panin, să înscrie în poarta lui Stancioiu. Cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă Traore ar fi înscris înainte de pauză și s-ar fi intrat la cabine cu scor egal.
Un singur lucru este cert, CFR nu a avut nicio șansă în fața sorții. Ghinionul i-a pândit și privat de un rezultat bun în Germania Steaua nu a jucat nimic pe tărâm olandez. Jucătorii români păreau niște impotenți, neputincioși și incapabili care nu știau ce au de făcut pe teren. Parcă erau într-o altă dimensiune, parcă erau ca niște copii în prima zi de școală: temători, emoționați și captivi. Utrecht a dominat clar meciul și doar neșansa i-a privat de o victorie. Steaua nu a impresionat cu nimic. Poate doar Tătărușanu, care a confirmat încă o dată. În rest, zero. Ba nu! Noroc. Mult noroc. La final un rezultat bun după un joc dezastruos.

Fotbalul e o artă

După aceste două meciuri se pot spune mai multe lucruri, însă cred că cel mai important este că România a fost depășită de Belgia în clasamentul coeficienților UEFA. Urmările sunt mult mai grave decât faptul că Steaua trăiește în ultimii ani în Europa, doar având noroc. Din 2012 România nu va mai avea o echipă direct în grupele Champions League, pentru că nu toate echipele românești au norocul Stelei și pentru că fotbalul nu înseamnă noroc ci artă, pasiune, dorință de a învinge, perseverență, curaj, tact și inteligență. Când vor înțelege și românii acest lucru, atunci nu vom mai avea astfel de probleme cu coeficientul. Norocul trebuie lăsat la o parte și echipele românești trebuie să știe că în fotbal trebuie să ai și curaj pe lângă dorință și noroc sau neșansă. Până atunci suntem în voia sorții, vom avea ghinion că CFR sau noroc că Steaua. Nu e destul însă.
Visited 13 times, 1 visit(s) today

Last modified: iulie 25, 2023

Close